Ekra Gassebol Frykerud Värmland Sverige Europa Tellus Vintergatan Universum

Start
Uppåt

 

 

 

Kajakbygge nr 3 Black Pearl

Jag hade väl inte tänkt att jag skulle bygga nån mer kajak, men så blev suget för stort. Lasse fixade till fler kajakplatser på väggen i Lagårn, och jag konstaterade att han hade faktiskt gjort en för mycket! (vilket berodde på att jag har två lånade renoveringsobjekt hemma). Tittade mycket på Black Pearlen på Stockenträffen, och den är ju läcker. Hade lite mejlkontakt och frågade Björn Thomasson hur många kajaker man egentligen behöver, och hans svar var "vanligen en till". (Man kan ju fundera på vad jag hade trott att han skulle svara, kanske därför jag frågade just honom). Så efter lite vånda köpte jag en ritning och satte igång. Har läst beskrivningen ett antal gånger tidigare och tyckt att det verkar vara betydligt mer arbete än att bygga en dukad. Dessutom är det många moment som man behöver klura ut själv.

Hade först tänkt köpa en färdig byggsats, men ångrade mej, för jag ville nog göra allt själv, och att såga ribbor var kanske tråkigt, men inte svårt. Köpte ett gäng vanliga brädor, (efter att ha letat igenom högarna ordentligt!). Lasse bistod med en ny cirkelsåg. Sen sågades det så spånet yrde.

 Spantmallarna gjorde jag genom att Lasse kopierade ritningarna, sen klippte jag ut dem och klistrade på en plywoodskiva och sågade. Det verkade vara enklast så. Dessa monterades på byggjiggen mha snören och vattenpass. Lite pyssel, men inget svårt. Jag borrade hål där vattenlinjen korsade mittlinjen och satte snöre igenom som hjälp.

Men sen blev det svårt! Jag skulle montera innerstävar och kölribba. Hur jag än mätte på ritningen och försökte så fick jag det inte och stämma nånstans. Eftersom detta ger formen på kajaken kändes det viktigt att det blir rätt. Mejlade Björn och frågade, men fick ett svar tillbaka som jag inte riktigt förstod, och han förstod nog inte riktigt mitt problem. Kört fast! Tappade sugen! La ner projektet!

 

Efter ca två månader hade väl detta legat och snurrat i huvudet på egen hand, för då började suget komma tillbaka, och jag borde väl kunna klurat ut nåt själv... Så jag drog igång igen och försökte efter eget huvud, det verkar OK än så länge. Just nu har jag satt ribbor upp till slaget, där kommer nästa problem.

   

Bestämde mig efter ett tag att börja om, för jag kom fram till att jag hade slarvat lite vid stävarna. Så jag tog loss alla ribbor och satte nya, det gick fort, tog knappt en dag att komma ifatt igen. Så nu, i början på mars, är alla ribbor på plats. Jag har fått hem epoxy och väv, och nu väntar jag på att vädret skall bli lite mildare så att jag kan limma ribborna.

I början på maj blev det så äntligen lite varmare så att jag kunde limma. Nu hade kajaken legat ett tag och när jag tittade på den så tyckte jag att jag hade väldigt stora springor mellan ribborna här och var. Antagligen så har träet rört på sig i takt med temperatur och luftfuktighet. Men limningen verkar ha gått bra i alla fall. Att ta bort häftklammrar var tråkigt, men gick ganska fort. Så nu är jag igång med slipning.... Jag tog en liten bandslip och körde av det första, trots Björns varningar. Men det gick bra, och nu håller jag på att slipa för hand. Det lär ta tid. Och jag lär få spackla. Och jag får träningsvärk. Men jag tänker på det Björn skrivit i byggbeskrivningen "ingen ser hur lång tid det tog, men alla ser hur det blev".

Det blev ingen premiär i början av sommaren, det blev ett semesterprojekt istället. Nu så här i slutet på semestern har jag gjort färdigt skrovet och skall börja lägga glasfiber på däcket. Jag har ju ägnat en del av denna fina sommar till att paddla också, så  jag har insett att jag inte blir färdigt till Stocken heller, men det får väl ta den tid det tar. Just nu undrar jag varför jag lägger på så mycket epoxy när det känns som jag slipar bort det mesta iallafall. (I väntan på att epoxyn skulle härda gav jag mej på att laga repor i Polaren, så jag fick ännu mer slipjobb).

 

I slutet på september blev det väldigt kallt med frostnätter, så det var inte så bra att vara kvar i lagården och jobba. Däck och skrov tejpades ihop och kajaken transporterades till jobbet. Vår träverkstad är för tillfället utrymd eftersom verksamheten flyttats till nya huset. Jag skulle därför inte vara i vägen för nån. Perfekt!

En av de svåraste sakerna att göra var nog luckinfästningen fram. Jag försökte lite olika sätt innan jag fick ett bra tips på Stocken. Problemet är att däcket välver i sidled och lutar lite framåt. Jag tog en bit plywood och fäste med tving mot hålet från undersidan, sen använde jag fogskum. Så enkel!

Jag har hållit på och pysslat med en del detaljer. Bla så bestämde jag mej efter Stocken för att bygga en skädda. Några som jag pratade med menade att jag kommer att vilja ha en. Efter att ha satt en fast skädda på den dukade kajaken var jag inte så sugen på att göra det igen. Det tar bort en del av kajakens goda manöveregenskaper som är det som gör den rolig. Så jag gjorde en skäddabox, då kan jag använda skäddan om jag behöver eller strunta i det. Jag byggde själva boxen i kolfiber och skäddan i plexiglas. Det var lite pyssel att hitta en bra vajer och ffa att hitta en bra slang för vajern. Jag insåg efter ett tag att jag tänkt lite fel. Det är inte så mycket plats i Pearlen men boxen fick ju bra plats. I Polaren sitter vajern infäst lodrätt i bakkant, och det insåg jag för sent att jag inte kunde göra. Efter lite klurande så har jag satt den lutande snett framåt. Det förutsätter att man har en lite mjukare vajer som går att reglera med även om det böjer lite. Sen råkade jag limma igen slangen när jag skulle fästa in den... så det fick jag göra om.

Jag har också ägnat lite tid åt att försöka dölja vissa "skönhetsmissar". Jag funderar också på att modifiera sittbrunssargen som jag inte är riktigt nöjd med. Med det kan jag göra senare.

 Nu i november har jag äntligen limmat ihop däck och skrov! Det känns som en viktig milstolpe. Nu återstår att göra ett reglage till skäddan (det kanske jag väntar med), sätta i skotten och målning. Väldigt länge kändes det som ett evighetsprojekt som aldrig skulle bli färdigt, men plötsligt en dag så kändes det möjligt. Det hann och bli ett antal sena kvällar på jobbet. Roligast var det när Are kom med gitarren och sjöng och spelade.

Nu är jag KLAR! eller nästan iallafall. Till bassängträningen i slutet på mars blev det premiär. Jag tog hem kajaken för att måla den, efter att ha misslyckats med det på jobbet, det var svårt att få det dammfritt. Så vi langade upp den genom fönstret på andra våningen på magasinet, som vi gjorde med de dukade kajakerna. Målningen blev lite bättre. Jag hade inte trott att målningen skulle vara ett så stort problem och jag har lagt en del tid på att slipa färg och göra om. Jag är inte nöjd med målningen av skrovet, det skall göras om, men det får duga tillsvidare. Däcket blev lite bättre. När den var målad och svart och alldeles jätteblank så kändes det plötsligt som en helt annan kajak, jag har lite svårt att fatta att det är denna jag har hållit på med så länge.

Dan efter badhuset tog vi en tur på Norsälven. Boel och Lisa hade kommit upp för att vara med på badhuset, och för att Lisa ville paddla på Vänern, men det enda som var isfritt var Norsälven, så det fick bli en tur där. Det hade snöat nästan en decimeter på fredagen.

Jag behöver också göra lite förbättringar här och var. Jag måste motvilligt erkänna att den läcker... Det är förståss skäddaboxen. Tror inte det blir nåt större problem att fixa, men så här med facit i hand så har jag en mycket bättre lösning på hur man bör göra! Själva skäddan har jag inte satt dit än. Jag behöver också fixa en bra sits, eftersom jag har lite ont i ryggen behöver jag sitta bättre än vad jag gör just nu.

Vikten stannade på 15 kg, och det är jag nöjd med. Den är väldigt lätt att bära och hantera. Jag har valt att sätta gummicord både framför och bakom sittbrunnen, även om jag vet att det inte är tradition, men det är lite mer praktiskt.

Har inte lagt mycket bilder eller tips från bygget, det finns så många andra som har väldigt bra sidor om stripbyggande, så det kändes inte som om jag tillför nåt, och så vill jag inte visa alla misstag jag gjort. Nästa bygge blir antagligen en Isfjord till Boel, men det dröjer nog innan jag börjar med det. Men då skall jag hyvla listerna, eller ev. köpa färdiga som är frästa. Det sparar nog in en del slipjobb.

 

Under sommaren har jag ägnat en del tid åt att bygga om kajaken. Konstaterade att det gick inte med min onda rygg att rolla med den kant jag hade på sittbrunnssargen. Det blev sticksågen och ett nytt hål. Jag bytte det aktre skottet (som läckte) och satte ett mycket tjockare skott som jag fräste ur så att jag kunde försänka sittbrunnssargen. Det blev lite klurande innan det var klart, men nu funkar det väldigt bra, och jag sitter bättre i kajaken, för jag får ett bra stöd långt ned i ryggen. Jag har lyckats dunka bakhuvudet i däcket när jag rollar. Handrollen är inga problem, och stormrollen börjar funka.

 

Och så har jag försökt täta skäddaboxen. Jag slipade och lappade och fyllde epoxi med spruta i omgångar, men inget verkade hjälpa. Ibland blev det lite bättre, men nästa gång jag var ute så kunde det vara mer vatten i akterskottet igen. Tillslut fyllde jag hela akterskottet med vatten för att se var det rann ut. Problem - det rann inte ut nåt vatten! Slutsats - det var tätningen kring luckinfästningen som läckte. Nu har jag äntligen lyckats få det tätt. Luckan i sig läcker kanske lite, men att det rinner in lite vatten under två timmar i badhuset kan jag leva med. Skönt att jag inte hann så långt så att jag sågade loss hela skäddaboxen :)

Nu behöver kajaken målas en gång till, men kanske inte just nu...  Jag är inte jättesugen på att börja ett nytt byggprojekt just nu, men det kanske kommer. Nu vill jag paddla mer.